Alles van Zeist - Gemeente
Bekijk de agenda
< maart 2018 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
9
 
 
 
1
2
3
4
10
5
6
7
8
9
10
11
11
12
13
14
15
16
17
18
12
19
20
21
22
23
24
25
13
26
27
28
29
30
31
 

Eerlijk Winkelen ZeistAdresgegevens
Zeist

 

In opdracht van de Gemeente Zeist is ODRU een projectgroep gestart met als doel eerlijker en duurzamer winkelen onder de aandacht te brengen bij een groter publiek.

De doelstelling is consumenten kennis te laten maken met 'eerlijker' en milieuvriendelijker consumeren. Eerlijker in termen van fatsoenlijke arbeidsomstandigheden voor arbeiders (dit betekent normale lonen, arbeidsrechten e.d.). Een combinatie van beide is natuurlijk ideaal, maar het moet vooral fun zijn!

 

Dit doen we door eerlijke winkelroutes aan te bieden in de vorm van een kaart met op de achterzijde meer informatie over de winkels. De routes geven geen compleet overzicht van alle winkels en horecagelegenheden die biologische en fair trade producten aanbieden, maar een selectie van leuke winkels binnen een beloopbaar gebied.

Biologisch

Producten van biologische (ecologische) oorsprong zijn geproduceerd zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Naast voedsel kan het ook gaan om katoen of verzorgingsproducten. Let voor biologische artikelen op de volgende keurmerken: Demeter, EKO, Utz, Rainforest Alliance, MSC en FSC.

Tweedehands/Vintage

Het opnieuw gebruiken van reeds bestaande producten levert geen extra belasting op voor mens en milieu. Daarnaast voorkom je dat producten die nog prima bruikbaar zijn anders op de afvalberg terecht komen.

Fairtrade

Eerlijke handel of fair trade bevordert duurzame ontwikkeling in de internationale handel, met name bij de export van arme landen naar rijke Westerse landen. Fair trade betekent dat bijvoorbeeld koffieboeren, cacaoboeren of bananenboeren in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten. Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt. Fairtrade-producten dienen daarnaast te voldoen aan strenge milieueisen. Let voor fair trade artikelen op de volgende keurmerken: Max Havelaar, Oké, Fair Wear en Made-by.

 


« terug


Aanbiedingen